・元レシピ
レクタングル浅型L1枚分(2枚分)
■生地
・小麦粉 324g (648g)
・オートミール 224g (448g)
・塩 小さじ1/2 (小さじ1)
・BS 小さじ1 (小さじ2)
・砂糖 200g (400g)
・三温糖 200g (400g)
・溶かしバター 340g (680g)
・バニラエクストラクト 小さじ2 (小さじ4)
■フィリング
・コンデンスミルク 2缶794g (4缶)
・レモンピール大さじ 山盛り2 ※今回は省略。
・レモン果汁 163ml (326ml)
・卵黄 4個分 (8個分)
空焼き:170度25分。庫内放置なしでこんがり!
本焼き:170度40分。
粉類、砂糖類を混ぜる。バニラエクストラクトと溶かしバターを混ぜてクランブルにする。
半量(650g)を型に敷いて空焼き。
フィリングの材料を混ぜて焼き上った型に流し、クランブルの半量を散らして焼く。
ボトムは半量より気持ち多めの750g位にした。
ああーうまい!このザクザクで塩気のきいた生地が本当に美味しい。
やっぱり少し薄めがいい?と思いつつ、食べてるうちにこの厚みでも・・と思ったり。
ミルキーなレモンフィリングも最高。
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1 1/4 cups all-purpose flour 162g
1 1/4 cups old fashioned rolled oats 112g
1/4 tsp salt
1/2 tsp baking soda
1/2 cup sugar 100g
1/2 cup packed light-brown sugar 100g
3/4 cup butter , melted 170g
1 tsp vanilla extract
1 (14 oz) can sweetened condensed milk
1 heaping Tbsp finely grated lemon zest
1/3 cup fresh lemon juice
2 large egg yolks
Instructions
Preheat oven to 350 degrees F. In a medium mixing bowl stir together flour, rolled oats, salt, baking soda, sugar and brown sugar until no clumps remain. Add vanilla to melted butter and stir until smooth. Add melted butter mixture to the dry ingredients and mix with a spoon until moistened. Sprinkle half of this crumb mixture into the bottom of a greased, 8 x 8'' baking dish and gently press it into an even layer. Bake for 15 minutes. Remove from oven and set aside (but keep the oven on! We're not done baking yet 🙂
In a mixing bowl, whisk together the sweetened condensed milk, lemon zest, lemon juice, and egg yolks. Pour mixture over crumb crust in baking pan and spread into an even layer. Sprinkle the remaining crumb mixture evenly over the top.
Bake for 23 - 25 minutes or until lightly golden. Remove from oven and allow to cool completely. Once cool, cover and refrigerate until ready to eat. (These store well refrigerated overnight, if you want to make them in advance!)
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